zaterdag 22 februari 2014

De oorlog

Wat mij zo bedroefd maakt soms? De leegte. 


De leegte die met niets gevuld kan worden, ook al draag ik alles aan, met hart en meer. Het oorverdovende lawaai van die leegte. De drukte en de chaos in een stille schreeuw. Jouw tranen die uit mijn ogen komen. De allesoverheersende leegte en zinloosheid die er altijd heerst, maar niet te zien is. De manier waarop we praten alsof hij niet bestaat, soms. Waarop we doen alsof, omdat we het zo graag willen. Het gevecht. Het gevecht dat harder is dan met wat voor wapens dan ook. Pijnlijker en doeltreffender. Het gevecht vanbinnen. Er woedt een oorlog in jou die niet naar buiten kan. Een oorlog waar niemand in de wereld iets aan doet. Hulp komt niet aan. Van geen enkele hoek in jaren. Alleen maar kunnen kijken hoe alles iedereen vermoordt in jou. Hoe alles kapot gaat. Ik zie het gebeuren. Iedereen gaat rustig slapen en de wereld draait maar door. Bang voor de soldaten. Je angst. Je wanhoop. Je uitzichtloosheid. Midden in het slagveld staan, maar er niet aan kunnen deelnemen. 

Ik wil ze wel door elkaar rammen om tot besef te komen. Ik wil naar ze schreeuwen dat ze weg moeten gaan, op moeten rotten, dood moeten gaan, nooit meer terug moeten komen. Ik wil schreeuwen dat ze alles verpesten, alles wat me lief is, maar ik wil niet schreeuwen, want dat ben jij. Zij zijn van jou. Ik wil vechten tot ik geen stem meer heb. Als ik wist dat het zin had. Alles zou ik doen, maar je bent te sterk. 
Mijn ogen verdrinken. De dreiging is zo groot en ik kan het niet. Ik kan het niet meer zien, ik kan het niet meer horen. Het irriteert me, mateloos. Jij. Dit gevecht. Ik wil leven. Je maakt me bang. Ik zie alles wat er is aan mooi en goed en lief, maar ik kan het niet met je delen. De dreiging van nooit meer. Ik word ondergedompeld in jouw leegte. Je sleurt me mee, maar ik houd me vast, aan de wereld. De kleine beetjes. De wereld die zo mooi is en zo veel te bieden heeft. Ik kom er niet aan toe. Je trekt zo hard en ik weet het. 
Ik wil je meesleuren de wereld in. Ik wil met je rennen door het gras, vallen in de zee en dansen in de wolken. Ik wil met je drinken en schaterlachen. Ik wil de wind om ons heen voelen en door ons heen. Ik wil naar je kijken als je lacht en als je het meent. Als ik iets wensen kon, dan was het geluk, geluk voor jou alleen. En mij misschien, een beetje dan.

Dit was niet ons plan. Dit was niet hoe het zou gaan. Ik weet het, maar laat me geloven alsjeblieft. Laat me doen zoals ik droom. Laat het zijn. Laat me leven. Ik mis je zo. Ik mis je voor de leegte. Kom je ooit nog terug? Kom je terug of ga je weg, verder dan ik kan zien van hier? Ik ga niet met je mee. Dit is het verst dat ik kan gaan. Verder buigen kan ik niet, maar ik zal blijven. Ik zal blijven waar ik ben.

...


9 opmerkingen:

 1. Ik word ondergedompeld in jouw leegte. Jouw woorden. Welnu, ik word ondergedompeld in jouw blog. Hierboven. Dreun na dreun incasseren. Een ook wat ongrijpbaar blog. Voor mij. Tegelijkertijd.

  Compliment voor je schrijven. Voor de sfeer die je schetst. De leegte is oorlog. Of zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie, Steven. Ik ben blij dat de sfeer overkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Raak geschreven, het gaf mij een flashback. Bezoek aan mijn pepe in het ziekenhuis, na een bloeding in de hersenen. Hij, ontzettend bang dat de mannen in hun groene jassen hem zullen meepakken. Ze mogen me niet te pakken krijgen! Rustig maar, dat zijn verplegers, ze helpen je, de oorlog is al lang voorbij. Maar niet voor hem. Toen niet. Hij ging nog verder weg. Tot hij niet meer kon zeggen dat wij konden verstaan en er alleen nog af en toe een traan een spoor over zijn wang trok...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Trijnewijn. Mooi om te lezen welk beeld het bij jou oproept.

   Verwijderen
 4. Jeetje, wat heb je dit mooi geschreven. Hoewel ik het niet helemaal begrijp raakt het me wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik geloof dat een vol hoofd zo voelt ! Op één of andere manier past't muziekje d'r voortreffelijk bij ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Een vol hoofd', ja, zo kun je het ook noemen, in de categorie eufemisme van het jaar :-) Even doorwaaien en weer klaar.

   Verwijderen
 6. Wow, dit komt binnen en blijft hangen...

  BeantwoordenVerwijderen